Ön a   1258489.     látogató
Bűnmegelőzés és áldozatsegítés
Budapesten
Józsefvárosi modellprogrammal | TÁMOP 5.6.1 C 11/1-2011-0002
Partnereink:
 
A projektről
Megvalósult programok
Hírek
Hasznos információk
Galéria / Videók
Letölthető dokumentumok
Partnerek
Elérhetőségek
     
Partnerek | Budapest VIII. Józsefvárosi Önkormányzat
ESEMÉNYNAPTÁR
Budapesten és vidéken
December
1 Cs
2 P
3 Sz
4 V
5 H
6 K
7 Sz
8 Cs
9 P
10 Sz
11 V
12 H
13 K
14 Sz
15 Cs
16 P
17 Sz
18 V
19 H
20 K
21 Sz
22 Cs
23 P
24 Sz
25 V
26 H
27 K
28 Sz
29 Cs
30 P
31 Sz

Budapest VIII. Józsefvárosi Önkormányzat

A Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat a főváros egyik nagy múltú, központi elhelyezkedésű kerülete. A mai Józsefváros területe a XVIII. század első évtizedeiben kezdett kiépülni az akkori városfalon kívül, nevét 1777-ben II. József után kapta. Az 1838-as árvíz pusztítása utáni újjáépítés alakította ki a városias jellegű utcákat, bérházak és középületek együttesét. 

Az 1989-es  rendszerváltást követően alakult meg Józsefváros önkormányzata. Megalakulása óta olyan helyi társadalom kialakításán fáradozik, amely biztosítja a kerületben élő emberek, családok számára azt a jogot és lehetőséget, hogy nem csak anyagi, de egészségügyi-, szociális,- és személyi biztonságban éljenek, ahol semmiféle hátrány vagy megkülönböztetés nem éri őket, ahol elérhetőek a legmagasabb szintű szolgáltatások, és az itt élő és itt dolgozó emberek személyközi kapcsolatai kölcsönös megbecsülésen alapulnak támaszkodva a családok megtartó erejére és a működő közösségekre, és mindez egy fenntartható környezetben valósul meg. 

Józsefváros hagyományosan „befogadó” jellegű kerület, amelynek hagyományai a XIX. századig nyúlnak vissza. Az elmúlt évtizedekben nagy számban költöztek a kerületbe olyan vidéki családok (elsősorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén valamint Pest megyéből), akik a jobb megélhetés reményében célozták meg a fővárost. A nehezebb szociális helyzetben élő családokban a szűkös anyagi helyzet mindennapi bizonytalansága negatív hatással van az érintettekre, több családban rendszeres alkohol- és nyugtatószer-fogyasztás jelenik meg (külön-külön, vagy együttesen használva), de terjed az illegális kábítószerek használata is, ami akkor válik igazán veszélyessé, ha a családok egy része a megélhetés egyik formáját is a kábítószerekkel való „lehetőségekben” találja meg, még ha ez illegális tevékenységnek, bűncselekménynek minősül is. Az alacsony iskolázottság, a különböző súlyos életviteli problémák szintén negatív hatással vannak a bűnelkövetés és áldozattá válás mértékére. A korábban elterjedt prostitúció visszaszorítása nagyon jelentős eredmény, a kerületben kiépítésre került térfigyelő kamerarendszernek és a hatályba lépett jogi szabályozásnak köszönhetően. Látenciában azonban továbbra is létező jelenség.

www.jozsefvaros.hu


     
Copyright © Minden jog fenntartva.   Budapest Főváros Kormányhivatala   2013. Oldaltérkép